دوشنبه ۳۰ مهر ۱۳۸۶
شماره ۸۸۱
 
۲ قرآن و معارف  
 
شماره قبل
حيات دل
شيعه اين چنين است
ملا محسن فيض كاشانى              
22 - خطبه همام ، صفات شيعه (قسمت هشتم ) 
 از برادر دينى اش دورى نمى كند و غيبت او و مكر با او را روا نمى دارد، بر آنچه از دست داده افسوس نمى خورد و براى مصيبت رسيده غمگين نمى شود. از كسى توقع بيجا ندارد و در وقت سختى سست نشود و در زمان خوشى سرمست نمى گردد. علم و حلم را با همّ و عقل و صبر با هم آميزد. تنبلى از او دور، نشاطش را پايدار، آرزويش را نزديك و لغزشش را اندك مى بينى ، در انتظار مرگ است ، قلبش خاشع و به ياد خدا، نفسش قانع ، جهلش را زدوده ، كارش آسان ديده ، براى گناهش غمگين ، هواى نفسش را كشته ، خشمش را فرو خورده ، خلق و خويش خالص و همسايه اش از او آسوده است . ...... ادامه دارد- -
كافى ، ج 2، ص 226.
بالای صفحه

داور بين‌المللي قرآن درهمايش بين‌المللي بانوان قرآن‌پژوه:
احاطه بر زمينه‌هاي عملي در فعاليت‌هاي قرآني از معيارهاي انتخاب نفرات برتر است

احاطه عملي در فعاليت‌هاي قرآني، داشتن سابقه و كسب رتبه‌هاي ممتاز از جمله معيارهايي است كه بايد در انتخاب نفرات برتر در همايش بين‌المللي بانوان قرآن‌پژوه مورد توجه قرار گيرد.
"نسرين نافذ‌كلام" داور بين‌المللي قرآن و منتخب نخستين همايش بين‌المللي بانوان قرآن‌پژوه در گفت‌وگو با خبرگزاري قرآني ايران،با بيان اين مطلب عنوان كرد: احاطه بر زمينه‌هاي عملي در فعاليت‌هاي قرآني از معيارهاي انتخاب نفرات برتر است و اين افراد حتما بايد آثار مثبتي را از خود به ‌جاي گذاشته باشند.
وي افزود: منتخبان در همايش بانوان قرآن‌پژوه بايد در فعاليت‌هاي قرآني داراي سابقه و رتبه‌هايي باشند و در فعاليت‌هاي مختلف قرآني حضور داشته باشند.
اين داور بين‌المللي قرآن نقش و دستاوردهاي اين همايش را در ارتقاء وضعيت بانوان قرآني بسيار خوب و پيش‌برنده دانست و افزود: هر قدر اين معرفي در سطح كمي و كيفي افزايش يابد، وسعت ديدي كه براي بانوان ايجاد مي‌شود بسيار سازنده‌تر خواهد بود و مي‌تواند براي تشويق بانوان موثر باشد.
منتخب دوره نخست اين همايش، حضور بانوان در عرصه‌هاي بين‌المللي را مشوق جوانان و نوجوانان براي حضور در عرصه قرآني اعلام و اظهار كرد: با توجه به اين‌كه مجالي براي حضور بانوان در مسابقات بين‌المللي در كشور ما وجود ندارد، بانوان بايد اعلام آمادگي خويش را جهت شركت در اين عرصه‌ها با توجه به احتياط‌هاي فقهي بدون شتاب‌زدگي بيان كنند چون در مسائل قرآني بايد به آن چه كه به تقوا نزديك‌تر است عمل شود.
نافذكلام، در پاسخ به اين سئوال كه چگونه مي‌توان بانوان فعال قرآني را به عنوان الگو مطرح كرد، اظهار كرد: برپايي همايش، معرفي اين افراد و آشنا كردن مردم با بانوان فعال قرآني از نزديك از طريق تهيه گزارش و فيلم مي‌تواند بسيار مثمرثمر باشد.
مدرس مركز تربيت معلم شهداي مكه، نشان دادن روحيه خودسازي و سازندگي در اين افراد را گام موثري در جهت معرفي و الگو شدن قرآن‌پژوهان دانست و تاكيد كرد: بيان اين مطلب كه اين افراد چگونه و با پشت‌سر گذاشتن چه مراحلي به اين مرتبه رسيده‌اند، نيز يكي ديگر از راه‌هاي معرفي و الگو قرار دادن خواهد بود.
نافذكلام با اشاره به برگزاري نشست‌هاي تخصصي با حضور بانوان فعال قرآني، تصريح كرد: برگزاري چنين نشست‌هايي مي‌تواند بسيار تاثيرگذار و زمينه‌ساز فعاليت‌هاي نو و جديدي باشد چون هر يك از اين افراد داراي يك بلوغ فكري و تخصص در يك زمينه خاصي هستند كه با كنار هم قرار گرفتن مي‌توانند اثرگذار باشند و چه بسا زمينه‌ساز تحول عظيمي شوند.
 منتخب نخستين همايش بانوان قرآن‌پژوه، گفت: جامعه به چنين حركاتي نياز دارد، نبايد به برگزاري ساليانه و معرفي گذري افراد فعال پرداخت، بلكه بايد فعاليت‌هاي بانوان را تشريح كرد تا براي جامعه مفيد واقع شود.
وي به تصوير كشيدن فعاليت‌هاي قرآني منتخبان و فعالان را از ديگر راه‌هاي الگو شدن افراد در جامعه اعلام و عنوان كرد: بايد خودسازي و شكوفايي را در سطح كلان به صورت عملي در جامعه نشان داد تا افراد راه كارهاي عملي را نيز ببينند و با آن آشنا شوند.
نافذكلام در پاسخ به اين سئوال كه "چگونه مي‌توان موانع و مشكلاتي را كه پيش‌روي بانوان براي فعاليت‌هاي قراني هست، برداشت"تاكيد كرد: بانوان بايد سطح خودشان را از نظر كيفي بالا ببرند؛ با توجه به حضور و فعاليت‌هاي ارزنده بانوان هنوز تا رسيدن به قله راه زيادي مانده است كه با فعاليت در همه زمينه‌‌هاي قرآني مي‌توان گام‌هاي بلندي را بردشت.

بالای صفحه

حضور نوجوان ايراني در ششمين مسابقه‌ي بين‌المللي قرآن كريم تونس

گروه قرآن ومعارف:با تلاش نمايندگي فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در تونس و سازمان اوقاف و امور خيريه ي كشورمان ، جلال رضايي، نوجوان سيزده ساله‌ي ايراني و حافظ كل قرآن مجيد به عنوان نماينده ي ايران در ششمين مسابقه ي بين‌المللي قرآن كريم تونس شركت كرد.
اين مسابقات ازتاريخ دوشنبه ? 9?لغايت ? 12مهرماه ? 1386در "جامع زيتونه" تونس برگزار شد، شركت كرد.
به گزارش ايرنا از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي ، در اين مسابقات كه زير نظر رئيس جمهور تونس برگزار مي‌شود، نمايندگان قرآني 21 كشور اسلامي در ? 5رشته ي ذيل به رقابت پرداختند :
? 1- حفظ كامل قران كريم با ترتيل و تفسير جزء ? 5قرآن كريم،
? 2- حفظ كامل قرآن كريم با ترتيل،
? 3- حفظ ? 20جزء (چهل حزب) با ترتيل،
? 4- حفظ ? 10جزء (بيست حطب) با حسن صوت و تجويد،
? 5- حفظ ? 7جزء و نيم با حسن صوت و تجويد.
نفرات برتر اين پنج رشته به‌تربيب ذيل اعلام شدند و از رئيس جمهور تونس جوايز خويش را در شب ? 27?رمضان كه شب قدر در تونس نيز مي‌باشد، دريافت كردند:
1- سليمان الدوقي(عمان)
? 2-?محمد الدالي(ليبي)
? 3-علي الخماسي (تونس)
? 4-حسام مرزوق(تونس)
5- احمد العجمي(قطر)
نماينده‌ي جمهوري اسلامي ايران كه در رشته ي حفظ ? 20جزء قرآن كريم شركت كرده بود، مرتبه ي چهارم اين مسابقه را به دست آورد و در مراسم اختتاميه اين مراسم كه در محل وزارت امور ديني تونس و در حضور وزير امور ديني تونس بوبكر الاخزوري برگزار شد، جايزه ي خويش را دريافت كرد.
در پايان سفر جلال رضايي ازسوي محمد تقي مويد سفير كشورمان وسيد حسن عصمتي مدير مركز فرهنگي هدايايي به رسم ياد بود به ايشان داده شد.

بالای صفحه

حجت الاسلام قرائتي:
 اخلاص اولين شرط فعاليت در عرصه مهدويت است 

مراسم افتتاحيه دروس تخصصي مرکز تخصصي مهدويت، با حضور و سخنراني حجت الاسلام والمسلمين قرائتي در اين مرکز برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري شبستان، در اين مراسم حجت الاسلام نصيري، معاون تبليغ و ارتباطات مرکز تخصصي مهدويت، با تشريح برنامه‏هاي امسال اين مرکز گفت: با هماهنگي‏اي که با اداره کل آموزش و پرورش تهران انجام شد، تعداد يکهزار و هشتصد معلم و مربي در دوره تخصصي مهدويت شرکت نمودند. اين دوره‏ها در استان‏هاي گيلان، فارس، آذربايجان شرقي و سمنان برگزار گرديد.
وي در ادامه گفت: برگزاري دوره‏هاي آموزشي و پرورشي مخصوص اقشار خاص، با مشارکت بهزيستي و ايتام مخصوص کودکان بي‏سرپرست، اعزام اساتيد متخصص در مباحث مهدوي، به منظور آموزش ائمه جماعات و آموزش دوهزار طلبه در اين مدت، از جمله اقدامات ديگر اين مرکز بوده است.
حجت الاسلام والمسلمين نصيري در ادامه اظهار داشت: بيش از يکهزار دانشجو با حضور در اردوگاه جمکران در دوره‏هاي هفتگي اين مرکز شرکت مي‏نمايند.
وي گفت: برگزاري دوره‏هاي تخصصي مهدويت در حوزه علميه خواهران کرج، علي آباد، اهواز، جعفريه و اماميه پاکستان، مرکز خواهران نهاد رهبري در دانشگاه‏ها و تشکيل کانون مهدويت در 133 دانشگاه کشور، از اقدامات اين مرکز است.
وي از برگزاري جلسات پرسش و پاسخ با عنوان "خيمه انتظار" در حرم مطهر حضرت معصومه در سال جاري خبر داد و خاطر نشان کرد: از ديگر اقدامات مرکز تخصصي مهدويت در سال جاري مي‏توان به هم‏کاري با صدا و سيما و آستان قدس رضوي، اعزام مبلغان با تخصص آموزش‏هاي مربوط به فرق انحرافي به استان‏هاي کشور، برگزاري غرفه پرسش و پاسخ در نمايش‏گاه طليعه ظهور و غيره اشاره کرد.
در ادامه اين مراسم حجت الاسلام قرائتي به ايراد سخن پرداخت. وي در سخناني در خصوص نحوه شکل‏گيري اين مرکز يادآور شد: فکر اصلي تأسيس اين مرکز سال ها پيش در حضور مقام معظم رهبري مطرح شد و با رهنمودهاي ايشان اين مرکز شکل گرفت. مديريت ابتدايي اين مرکز نيز بر عهده مرحوم حجت الاسلام ابوترابي بود.
وي ادامه داد: تسهيل در امر نشر کتب مهدوي، تلخيص کتب ارزش‏مند مهدوي برگزاري دوهزار نمايش‏گاه در سراسر کشور و برنامه‏هاي تلويزيوني با محوريت مهدويت از اولين اقداماتي بود که در اين مرکز انجام شد. پس از مدتي احساس کرديم که تربيت طلاب با تخصص مهدويت که نقش گارد علمي حضرت ولي عصر را بر عهده داشته باشند، ضروري است.
قرائتي افزود: پس از تلاش‏هاي صورت‏گرفته در سال‏هاي اخير، امروز شاهد آغاز دور هشتم تربيت مربي در اين مرکز هستيم و طلاب آموزش ديده شده در مرکز تخصصي مهدويت در راستاي اشاعه فرهنگ مهدويت، در ساير استان‏هاي کشور مشغول فعاليت هستند.
حجت الاسلام قرائتي خطاب به طلاب و مربيان مرکز تخصصي مهدويت، اخلاص را اولين شرط فعاليت در عرصه مهدويت ذکر کرد و افزود: هرگز به فکر مدرک و مسائل دنيوي نباشيد؛ زيرا اگر اخلاص داشته باشيد دنيا نيز به شما رو خواهد کرد.
وي برخورداري از تخصص کافي را از مواردي دانست که طلاب بايد در پاسخ‏گويي به شبهات از آن برخوردار باشند.
حجت الاسلام قرائتي در پايان خاطر نشان ساخت: سعي کنيد جديت در تحصيل و ساده‏زيستي را پيشه خود سازيد؛ زيرا در اين صورت است که مورد عنايت امام عصر قرار خواهيد گرفت.

بالای صفحه

آذرماه برگزار مي‌شود:
بيست و هفتمين دوره مسابقات قرآن دانش‌آموزان سراسر كشور

بيست و هفتمين دوره مسابقات كشوري قرآن دانش‌آموزان در مقاطع؛ ابتدايي، راهنمايي و متوسطه از اواخر آذر ماه آغاز مي‌شود.
"حوريه عقبايي"كارشناس قرآن آموزش‌وپرورش در گفت وگو با ايکنا، با بيان اين خبر تصريح كرد: اين مسابقات در رشته‌هاي قرائت، حفظ، تفسير و نهج‌البلاغه و در تمامي مدارس سراسر كشور برگزار مي‌شود.
وي افزود: دانش‌آموزان مقطع ابتدايي تا مرحله منطقه‌اي در رقابت‌ها حضور خواهند داشت و دانش‌آموزان مقطع راهنمايي و متوسطه به ترتيب در مرحله استاني و كشوري شركت مي‌كنند.
وي همچنين از برگزاري ششمين دوره مسابقات قرآن ويژه فرهنگيان و شركت‌كنندگان در كلاس‌هاي دارالقرآن‌هاي وابسته به آموزش و پرورش خبر داد.
عقبايي اظهار كرد: اين مسابقات شامل؛ تفسير جزء هشت از تفسير نمونه ويژه فرهنگيان، قرائت تحقيق و ترتيل و تفسيرگري قصص قرآني ويژه دانش‌آموزان ابتدايي، راهنمايي و دبيرستان است.
وي در ادامه افزود: رشته‌هاي؛ خوشنويسي از آيات قرآن ويژه دانش‌آموزان متوسطه و فرهنگيان، قصه‌گويي داستان‌هاي قرآني ويژه دانش‌آموزان دوره راهنمايي، متوسطه و فرهنگيان نيز در اين دوره از مسابقات برگزار خواهد شد.
وي در پايان يادآوري كرد مسابقات از اواخر آذر ماه آغاز مي‌شود و تا اواخر دي‌ سال جاري ادامه خواهد يافت.

بالای صفحه

نشست ستاد عالي هماهنگي مسابقات قرآني برپا شد
نشست ستاد عالي هماهنگي مسابقات قرآني كشور صبح امروز در سازمان اوقاف و امور خيريه با حضور نمايندگان سازمان‌ها و وزارتخانه‌هاي عضو برگزار شد.
حجت‌الاسلام والمسلمين حيدر مصلحي - رييس سازمان اوقاف و امور خيريه - در اين نشست، گفت: هم‌زمان با ابلاغيه‌ي معاون اول رييس جمهوري به نهادها و سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها، ستاد عالي هماهنگي مسابقات قرآني كشور فعاليت خود را آغاز كرد، و آيين‌نامه‌اي در اين زمينه تدوين شده است.
مصلحي تصريح كرد: از جمله اهداف آيين‌نامه، ترويج قرآن و معارف قرآني در ميان اقشار مختلف جامعه، ارتقاي كمي و كيفي مسابقات قرآني متناسب با اهداف و شؤون نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران، و ايجاد هماهنگي بين دستگاه‌هاي برگزاركننده‌ي مسابقات قرآني است.
او همچنين با بيان اين مطلب كه با وظايفي كه براي ستاد پيش‌بيني شده است، نياز به تعامل بيش‌تري احساس مي‌شود، يادآور شد: سياست‌گذاري و تعيين خط مشي كلان مسابقات قرآني با هماهنگي دفتر مقام معظم رهبري، هدايت، ارزيابي و نظارت مستمر مسابقات قرآني، تصويب ضوابط و استانداردهاي برگزاري مسابقات قرآني، بررسي طرح‌ها و درخواست‌هاي دستگاه‌هاي متقاضي برگزاري مسابقات قرآني داخلي و صدور مجوز در صورت احراز شرايط از وظايف ستاد عالي است.
وي در ادامه تصويب چگونگي مشاركت دستگاه‌هاي اجرايي كشور در مسابقات بين‌المللي ساير كشورها را از ديگر وظايف ستاد عالي برشمرد و خاطرنشان كرد: ضرورت دارد وزارتخانه‌ها و سازمان‌هايي چون وزارت امور خارجه و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي كه مي‌توانند نقش بسزايي داشته باشند، وظايف‌شان در اين زمينه تعريف شود تا همكاري لازم را داشته باشند.
حيدر مصلحي در پايان با معرفي حجت‌الاسلام حسين احمديان - معاون فرهنگي سازمان اوقاف و امور خيريه - به‌عنوان دبير ستاد عالي، اظهار كرد: ستاد عالي مانع از برگزاري مسابقات نخواهد شد و تنها نقش هماهنگ‌كننده را براي استفاده‌ي بهينه از مسابقات قرآني دارد. همچنين انتظار مي‌رود با فعال شدن كميته‌ها، ستاد فعالي داشته باشيم تا بتوانيم نواقص موجود در اين عرصه را برطرف كنيم؛ از اين رو ضرورت دارد تا شكل‌گيري كميته‌ها، جلسات را ماهي يك‌بار برگزار كنيم؛ علي‌رغم اين‌كه زمان برگزاري جلسات در آيين‌نامه هر سه ماه يك‌بار ذكر شده است.
در ادامه‌ي اين نشست، نمايندگان تعدادي از سازمان‌ها به بيان ديدگاه‌هاي خود پرداختند و در پاپان نيز حسين احمديان به ارائه‌ي گزارشي از بيست و چهارمين دوره‌ي مسابقات بين‌المللي قرآن كريم پرداخت.
در اولين نشست ستاد عالي هماهنگي مسابقات قرآني كشور كه به همت سازمان اوقاف و امور خيريه برگزار شد، نمايندگان وزارت امور خارجه، وزارت آموزش و پرورش، نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري، دبير كميته‌ي اعزام و دعوت از قراء، اتحاديه‌ي تشكل‌هاي قرآني و سازمان تبليغات اسلامي حضور داشتند.
بالای صفحه

معرفي حافظان قرآن کريم
دكتر كوچك ،حافظ كل قرآن و مبلغ اسلام و شيعه ، علي رضا زاده جويباري
متولد : 1370 _ قم
تحصيلات : دوره راهنمايي تحصيلي و دکتراي افتخاري از کشور سوريه
شغل : دانش آموز
شروع فعاليت :
وي از سن چهار و نيم سالگي حفظ قرآن را آغاز کرد و در سن هفت سالگي موفق شد قران کريم را حفظ کند و پس از آن به حفظ خطبه حضرت زهرا (س) و نهج البلاغه حضرت امير (ع) پرداخت. او ظاهرا اولين خردسالي است که در سن يازده سالگي رتبه سوم جهاني را به دست آورده و تنها حافظ نوجوان کل نهج البلاغه در کشور است که در نه سالگي نهج البلاغه را حفظ کرده است . وي در حال حاضر کلاس اول راهنمايي را به صورت متفرقه امتحان مي دهد و مشغول تحصيل دروس حوزه نيز هست. او به زبان عربي فصيح مي تواند صحبت کند و آشنايي مختصري با زبان فرانسه و انگليسي دارد.
مقام هاي داخلي :
نفر دوم مسابقات سراسري قرآن کريم سازمان اوقاف و امور خيريه در کرمانشاه.
نفر سوم مسابقات سراسري قرآن کريم سازمان اوقاف و امور خيريه در اردبيل.
نفر دوم مسابقات سراسري قرآن کريم سازمان اوقاف و امور خيريه در شيراز.
مقام هاي بين المللي :
نفر سوم مسابقات بين المللي قرآن کريم عربستان سعودي(سال 81).
ماموريت هاي قرآني در داخل کشور :
اجراي برنامه هاي قرآني در اکثر نقاط کشور.
ماموريت هاي قرآني در خارج از کشور :
سفر به کشورهاي لبنان ، سوريه ، فرانسه ، بلژيک و عربستان سعودي جهت اجراي برنامه هاي قرآني.
آثار ماندگار قرآني :
ضبط بيش از صد برنامه آموزشي و پخش آن از شبکه هاي مختلف سيماي جمهوري اسلامي و شبکه برون مرزي از جمله پخش برنامه داستا نهايي از نهج البلاغه از شبکه هاي 2 و 4 سيماي جمهوري اسلامي ايران .
*منبع
سازمان اوقاف و امور خيريه

فراخوان جشنواره نماز و نيايش در سازمان صدا و سيما

به گزارش روابط عمومي صدا و سيما همه برنامه سازان فعال در قلمرو موضوع‌هاي ديني، كاركردهاي رسانه ملي در زمينه هاي ارشادي، تربيتي و تبليغي و ... تقويت روحيه عبادت و اقامه نماز، اتحاد ملي و انسجام اسلامي و ارتباط با آن فريضه نماز، برپايي نماز در خانواده، نماز جماعت و خاطرات دوران دفاع مقدس مي توانند در اين جشنواره مشاركت كنند.
از هنرمندان و برنامه سازان درخواست مي شود آثار و دستاوردهاي هنري خود را تا پايان دي ماه 86 به دبيرخانه جشنواره نماز و نيايش به نشاني تهران- صندوق پستي 1555-19395 ارسال نمايند.
قالب هاي برنامه سازي در جشنواره نماز و نيايش در بخش راديو، ميزگرد و مسابقه، ميزگرد و مسابقه، برنامه هاي نمايشي، آنونس، گزارش خبري و در بخش تلويزيون، انيميشن، برنامه هاي نمايشي ( تله فيلم، سريال، داستاني و ... )، نماهنگ ( كليپ)، مستند، گفت و گو و مسابقه، گزارش خبري است.
مدت هر برنامه در بخش هاي گوناگون َ 25 دقيقه است و گزارش خبري حداكثر3 دقيقه مي باشد.
علاقه مندان براي كسب اطلاعات بيشتر مي‌توانند با شماره تلفن 28 و22164927 و نمابر 22164921
و يا به اين قسمت مراجعه نمايند.


تحصيل 420 قرآن پژوه در شعبه نوبنياد موسسه فرهنگي هنري قرآن پژوهان 

420 قرآن پژوه بزرگسال و خردسال در حال حاضر در شعبه نوبنياد موسسه فرهنگي هنري قرآن پژوهان مشغول به حفظ قرآن کريم هستند.
موسسه فرهنگي- هنري قرآن پژوهان سال هاي متمادي به تعليم، آموزش و ترغيب و حفظ قرآن و آموزش تفسير قرآني همت گمارده است. در شعبه نوبنياد واقع در شهرک شهيد چمران فعاليت هاي قرآني گوناگوني صورت مي گيرد که باعث جذب بيشتر دوستداران قرآني شده است.
بنابراين گزارش اين شعبه حدود 5 سال است که فعاليت خود را در زمينه حفظ آيات قرآن، تفسير آيه به آيه، ترجمه، مفاهيم، مفردات بر اساس تفسير استاد بهرام پور (نسيم حيات) آغاز کرده است. دوره هاي مختلف حفظ قرآن شامل دوره هاي سه ساله و پاره وقت است که دوره هاي سه ساله دو روز در هفته و دوره هاي پاره وقت يک روز در هفته در ساعت صبح و بعدازظهر برگزار مي شود.
اين گزارش مي افزايد: قرآن پژوهان متقاضي از ابتداي قرآن کريم و جزء اول شروع به حفظ قرآن مي کنند که بسياري از قرآن پژوهان اين شعبه موفق به حفظ 15 جزء قرآن کريم همراه با تفسير شده اند.
همچنين دوره هاي حفظ قرآن ويژه خردسالان از سنين 1 تا 7 سال برگزار مي شود که اين گروه از قرآن پژوهان از جزء 30 قرآن شروع به حفظ کرده و حفظ آنها همراه با کتاب هاي آموزشي و برنامه هاي مختلف هنري مانند شعر، بازي و نقاشي است.