سه شنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۳۸۷
شماره ۱۰۲۵
 
۳ عترت  
 
شماره قبل

جوامع ثانويه

"جوامع ثانويه" يا "جوامع حديثي متأخر" عنواني است که به سه کتاب حديثي زير اطلاق مي‌شود:
1. الوافي, تأليف محمدمحسن فيض کاشاني (م 1091ق).
2. وسائل الشيعه, تأليف محمد بن حسن حُرّ عاملي (م 1104ق).
3. بحار الانوار, تأليف محمدباقر بن محمد تقي مجلسي (م 1111ق).
ويژگي مشترک اين کتابها اين است که هر سه از مجموعه چند کتاب حديثي فراهم آمده است.
الوافي در بر گيرنده روايات کتب اربعه است. مؤلف ضمن حذف روايات مکرر در ذيل روايات نيازمند شرح, توضيحاتي سودمند آورده است. 28 جلد از اين کتاب تاکنون به چاپ رسيده است.
وسائل ‌الشيعه مشتمل بر احاديث فقهي است و در آن علاوه بر احاديث کتب اربعه, از ساير کتابهاي حديثي نيز احاديثي آمده و مؤلف در ذيل پاره‌اي از احاديث توضيحاتي آورده است. اين کتاب در تصحيح جديد در 30 جلد به چاپ رسيده است.
بحار الانوار که مفصل‌ترين و جامع‌ترين کتاب حديثي شيعه محسوب مي‌شود, از مجموع دهها کتاب حديثي فراهم آمده است. مؤلف آن در بسياري از موارد توضيحاتي روشنگر تحت عنوان "بيان" در ذيل حديث آورده است. اين کتاب عظيم احاديث اعتقادي, فقهي, اخلاقي, آداب و سنن تاريخ, جهان‌شناسي و ... را در بر دارد و در 110 جلد به چاپ رسيده است.
مهم‌ترين کتاب حديثي شيعه چه کتابي است؟

مهم‌ترين کتاب حديثي شيعه الکافي تأليف محمد بن يعقوب کليني رازي (م 329ق) است. اين کتاب شامل سه بخش اصول, فروع و روضه است. بخش «اصول» احاديث اعتقادي و اخلاقي را در خود جاي داده است. فروع کافي متضمن احاديث فقهي و روضه, جُنگي است که احاديث تاريخي, تفسيري, احتجاجات, خطب و رسائل را در برگرفته است. شمار روايات کافي 18543 است. مؤلف روايات را در بيست سال از کتب مشهور در عصر خود گرد آورده است.
برخي از ويژگيهاي کافي عبارت است از:
1. همزماني تأليف آن با دوران غيبت صغري.
2. برخورداري از احاديث اعتقادي, اخلاقي و فقهي.
3. ابتکار و نوآوري مؤلف در تبويب روشمند کتاب و روايات هر باب.
اين ميراث ماندگار از زمان تأليف تاکنون مورد توجه عالمان بوده است. مجموع? شروح، حواشي و ترجمه‌هاي آن به بيش از چهل اثر مي‌رسد

بالای صفحه

پخش مستند امام‌رضا(ع) از شبكه‌هاي برون‌مرزي سيما
مستند "نيمه‌پنهان ماه" براساس مجموعه كتاب‌هاي باهمين نام به سفارش موسسه روايت فتح به كارگرداني ياسر انتظامي ساخته مي‌شود و مهدي شاه‌محمدي، مستند‌ "نيمه‌پنهان ماه" را تدوين مي‌كند.
شاه‌محمدي،‌مستند‌ساز كه تدوين اين مجموعه را برعهده دارد در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس تلويزيون خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين مطلب گفت: مستند "نيمه‌ پنهان‌ماه" در 13قسمت 40دقيقه‌يي زندگي شخصي و دونفره سرداران جنگ را به روايت همسرانشان به تصوير مي‌كشد.
وي ادامه داد: زندگي شهيد كاوه، شهيدطالبي، شهيد ستاري، شهيد عباديان، شهيد تندگويان، شهيد ياسيني، شهيد تجلايي، شهيد اصغري‌خواه، شهيد آبشناسان و شهيد آبنيكي دراين مجموعه مستند روايت مي‌شود و پيش‌بنيي مي‌شود از ابتداي تابستان از شبكه دو يا شبكه تهران پخش شود.
اين مستند‌ساز همچنين از ساخت مستند بلند 85دقيقه‌اي با عنوان "امام رضا(ع)" براي شبكه پرس‌تي وي خبر داد و گفت: باتوجه به اعتقاد و توجه مردم كشورمان به بارگاه امام‌رضا(ع) و ارتباطي كه با آن برقرار كرده‌اند اين مستند ساخته شد كه پس از تاريخچه كوتاهي از زندگي امام هشتم(ع) و معماري بارگاه آن حضرت به توصيف اين ارتباط‌معنوي مي‌پردازد.
اين مستند به‌تازگي از شبكه‌هاي مختلف برون‌مرزي سيما مانند پرس تي وي، المنار، الكوثر و غيره پخش شد.
بالای صفحه

در دوحه برگزار مي‌شود 
مسابقه جهاني شناخت پيامبر اسلام (ص)
مركز اسلامي قطر با مشاركت بانك مركزي اين كشور همايش جهاني شناخت پيامبر اسلام (ص) را با محوريت مسابقه تبليغاتي برگزار مي‌كند. 
 به گزارش اعتدال به نقل از پايگاه اطلاع رساني حج، مركز اسلامي قطر در نظر دارد مسابقه بين‌المللي شناخت پيامبر اسلام را براي اولين‌بار در خاورميانه برگزار كند.
اين مسابقه با حضور آثار نوشتاري و ديداري در قسمت‌هاي مختلف با موضوع شناخت پيامبر اسلام (ص) برگزار مي‌شود. بخش ويژه اين مسابقه متعلق به تبليغات اسلامي است كه در آن ساخته‌هاي راديويي و تلويزيوني مورد بررسي قرار مي‌گيرد.
دوحه مسوول بررسي و ارائه اين تبليغات است و بدين ترتيب مسووليت كليه‌ي شركت‌كنندگان را از جهت مختلف اقامت، پزشكي و رفت ‌و آمد بر عهده دارد.
علي محي‌الدين القرداغي، مسوول مركز اسلامي دوحه با اعلام اين اخبار پيشاپيش از كليه شركت‌كنندگان و ياري دهندگان برگزاري اين مسابقه قدرداني كرد و علت برگزاري اين مسابقه را لزوم شناساندن پيامبر اسلام (ص) به جهانيان معرفي كرد.
بالای صفحه

انتشار کتاب "علايم و ويژگي هاي ظهور حضرت مهدي(عج)" در ترکيه

کتاب علايم و ويژگي هاي ظهور حضرت مهدي(عج) تاليف احمد دمير‏ از سوي انتشارات ‏گونش درقطع جيبي ‏‎ و 280‏ صفحه در استانبول چاپ و منتشر شد.
کتاب علايم و ويژگي هاي ظهور حضرت مهدي (عج)، پاسخ بديع الزمان سعيد نورسي به پرسش هايي درباره آخرالزمان تاليف احمد دمير‏ از سوي انتشارات ‏گونش در استانبول درقطع جيبي ‏‎ و در 280‏ صفحه چاپ و منتشر شده است.
اين کتاب شامل نظرات بديع الزمان سعيد نورسي از علماي مشهور و ‏تاثيرگذار ترکيه و رهبر طريقت نورجيه در خصوص علايم، ‏حوادث و رويدادهاي آخرالزمان است. وي ‏طرفداران بسياري بين مردم ترکيه دارد و پيروانش را "نورجي" مي خواند.‏
اقوال منقول درباره ي بديع الزمان صاحب مجموعه کتاب هاي "رساله ي نور" حاکي است که وي ارادت و محبت خاصي نسبت ‏به اهل بيت پيامبر (ص) داشته و اين امر در اثر ‏باقي مانده از وي نيز به خوبي مشهود و محسوس است. ‏
نورجي ها به تأسي از رهبر خود نسبت به اهل بيت ‏ارادت و محبت دارند و اعتقاد به مهدويت نيز بين آنها ‏وجود دارد. ‏
بنابرگزارش اداره کل روابط عمومي و اطلاع رساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي بسياري از سؤالات مطرح شده در اين کتابچه درباره ‏آخرالزمان و يا مرتبط با موضوع مهدويت و تحولات همزمان ‏با حادثه ي ظهور آن حضرت است.
از سوالات مطرح شده در اين کتاب مي توان به اينکه ياران و طرفداران مادي و معنوي حضرت مهدي در ‏آخرالزمان چه کساني هستند؟، آيا حضرت عيسي به زمين نزول مي کند ؟، آيا مسيحيت از تثليث و خرافه ها پاک مي شود؟، آيا اسلام و مسيحيت با تشکيل اتحاد و کسب نيروي ‏مضاعف بي ديني را شکست مي دهند؟، آيا مسيحيت از اسلام تبعيت مي کند؟ و بديع الزمان محبت و ارادت خود به حضرت مهدي را ‏چگونه تعريف کرده است؟ اشاره کرد.

بالای صفحه

افزايش قيمت وکاهش مدت زمان سفربه عتبات

معاون سازمان حج‌ و زيارت از کاهش مدت زمان سفر به‌ عتبات عاليات به شش روز و افزايش قيمت سفر به عراق خبرداد.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني حج حسين اکبري با بيان اينکه اين افزايش قيمت به علت گراني مواد غذايي و هتل‌ها در عراق و به ميزان درصد اندکي است گفت: افرادي كه در ‌گذشته نام نويسي كرده اند و به علت بسته شدن مرزها نتوانسته اند به اين سفر بروند با قيمت قديم تا پايان خرداد اعزام مي‌شوند.
وي افزود: با آغاز نام نويسي اينترنتي زيارت عتبات عاليات از ابتداي تير يا مرداد قيمت‌ها تغيير مي‌كند و روزهاي سفر به شش ‌روز كاهش مي‌يابد.
اکبري با بيان اينکه ظرفيت پذيرش زاير در عراق روزانه يك‌هزار و پانصد نفر است درحالي‌كه تعداد متقاضيان اين سفر در ايران بالاست گفت: بنابراين دو ‌روز از مدت زمان سفر كه پيش از اين هشت‌ روز بود كاهش يافته است.
وي با اشاره به اينکه البته اين برنامه هنوز اجرايي نشده است و با بازگشايي مرز دوم، شلمچه يا چزابه اجرا مي‌شود افزود: برنامه‌ سفر هشت و 10 روزه به عتبات عاليات نيز در روزهاي خلوت و در صورت وجود متقاضي اجرا مي‌شود.
وي درباره تعيين زمان قطعي براي آغاز ثبت نام اينترنتي عتبات عاليات عراق، گفت: هنوز بانك عامل انتخاب نشده است و پس از توافق با بانك عامل به‌زودي ثبت نام اينترنتي عتبات عاليات عراق به‌صورت آزمايشي در يكي از استان‌ها اجرا خواهد شد.

بالای صفحه

از ولايت چه مي دانيد

قسمت سي ودوم
انسان همانطورى كه داراى اعضاء و جوارح مختلفى است، داراى غرائز و صفات متفاوتى است، مانند غضب و ميل بطعام و دفاع از نفس و حبّ جاه و ساير لذائذ، و غريزه انتقام و عبوديت و ايثار و غيرها.
و معلوم است كه هر يك از آنها را بايد در جا و محل خود بكار بندد و باندازه معيّنى مصرف كند، و الّا موجب ضرر و چه بسا سبب هلاكت‏ خواهد شد.
و اين بعلّت‏ بكار نبستن دستگاه منظم كننده قواى عقل و ادراك است، مثلاً اگر شخصى در حال غذا خوردن بخواهد كاملاً از لذت غذا بدون حدّ معين و مقدار ثابتى بهرمند گردد، مسلّماً به علت تكثير در اكل و شرب ميميرد، و اگر كسى در اعمال غريزه جنسى از عقل پيروى نكند، بسبب زياده ‏روى خود را از پاى در آورده در آغوش مرگ مى‏خسبد.
يكى از غرائز حبّ بخدا و رسيدن بكمال اطمينان و كامياب شدن از لقاى‏ خدا و وصول بمقام عزّ اوست، و تا انسان به اين مطلوب نرسد آرام نمى‏گيرد، و براى وصول به اين مقام نياز بمجاهده با نفس امّاره دارد، يعنى در هر لحظه بايد مراقب بوده، كارى خلاف رضاى خدا از او سر نزند و كردارش صالح باشد.
اخلاص در عمل صالح يگانه وسيله نيل بمقصود است.
"فَمَن كَانَ يَرجُوا لِقَآءَ رَبِّهِ فَليَعمَل عَمَلاً صَالِحًا وَ لَا يُشرِك بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أحَدًا"[52] در هر قدمى كه برمى‏دارد از تسويلات نفس و تزيينات ابليس روى گردانيده، دل بخداى خود بسپارد و خواطر شيطانى را از ضمير خود بدور ريخته، نفس متحرك و مواج و مضطرب خود را بياد خدا آرام كند.
اين عمل احتياج بمجاهده دارد، مجاهده با نفس و رسيدن بمنزل اخلاص، تا از مخلِصين گردد، و در تمام كارها از عبادت و غير آن در هيچ چيز غير خدا را منظور و مقصود خود نداند، و صرفاً كردارش خالصاً لوجهه الكريم بوده باشد.
چون انسان در هيچ حال از تهاجم افكار و خيالات وارده در قلب خالى نيست، حتّى در حال سكوت و استراحت، خواطر بدون اختيار مانند سيل به دل انسان هجوم مى‏آورند، و حتّى در حال خواب، خواطر از انسان دست‏ برنمى‏دارند;
لذا براى سكون و آرامش دل بايد با ذكر خدا و مجاهده بسيار قوى در مقابل هجوم خاطرات مقاومت نمود، و دل را از دستبرد آنان محفوظ نگاهداشت، و در هر لحظه از منويات شخصى دست‏ برداشت، و اختيار و رضاى حضرت بارى تعالى را بر رضا و اختيار خود ترجيح داد.
اگر انسان بيارى و توفيق خدا در اين مرحله ايستادگى بنمايد، و مجاهده خود را ادامه بدهد كم كم همه مراتب شخصيت‏ طلبى و استكبار و استقلال منشى او خداحافظى نموده و ميروند، و ذلّ عبوديت نسبت‏ به ساحت‏ حضرت معبود و روح خداطلبى و نياز و فقر بدرگاه او جانشين آن مى‏گردد.
از خودپرستى برون رفته خداپرست مى‏گردد و حقيقت عبوديت را در خود ملاحظه و مشاهده مى‏كند، قلب او آرام مى‏گيرد، و از نوسان و حركت مى‏ايستد، و از اضطراب و آشفتگى به اطمينان و سكون رهبرى مى‏شود، وجودش و سرّش پاك و پاكيزه مى‏گردد و خواطر شيطانى ديگر بدو راه پيدا نمى‏كند، و ساير خواطر با اجازه او بدرون دل راه مى‏يابند، و بدون اجازه، حق ورود ندارند.
چون دل در اين هنگام بتمام معنى الكلمه پاكيزه شده و صيقلى بصيقل محبت و عبوديت‏ شده است، لذا جمال و انوار الهى در او مشهود، و آئينه تمام‏ نماى ذات و اسماء و صفات حضرت معبود مى‏گردد، و اين مقام مخلَصين است كه بسيار مقامى‏ والا و ارجمند است. خصوصيات مخلَصين در قرآن كريم: الف: عجز شيطان از اغواي آنها، ب: قدرت بر ستايش ذات مقدس الهي بدانسان كه شايسته اوست
طبق آيات قرآن اين دسته داراى آثار و خصوصياتى مختص بخود خواهند بود: اولاً شيطان و نفس اماره به آنها دسترسى ندارد، و از آنها كاملا مأيوس است، و نمى‏تواند باندازه سر سوزنى در دل آنها رخنه نموده و اثرى بگذارد
«وَ لَأغوِيَنَّهُم أجمَعِينَ إلَّا عِبَادَكَ مِنهُمُ المُخلَصِينَ‏»[53]
«قَالَ فَبِعِزَّتِكَ لَأغوِيَنَّهُم أجمَعِينَ ألَّا عِبَادَكَ مِنهُمُ المُخلَصِينَ‏»[54]
خود شيطان در اين حال اعتراف دارد كه عاجزتر از آنستكه بتواند آنان را از راه منحرف بنمايد، چون دل آنها محل خدا شده، و معلومست كه شيطان قدرت غلبه و استيلا بر جايگاه خدا را ندارد.
اين چنين افراد دائماً در حرم خدا مصون و محفوظ از هر گناه فعلى و قولى و فكرى و قلبى و سرّى، و نيز خالى از هر گونه خطا و اشتباه بوده، فعل آنان فعل حق، زبان آنان زبان حق، چشم آنان چشم حق، گوش آنان گوش حق، و بالأخره تمام كانون وجودى آنان متعلق بحضرت حق و خانه قلب و سرّ آنان در بسته به تسليم خداى منان داده شده است.
و معلومست كه واردات قلبيه آنان بإذن حق، بامر حق بوده، آنچه را كه ضمير آنان از عوالم بالا تلقى كند خواه بطور وحى و تشريع شريعت‏ باشد، خواه بعنوان ادراك مطالب كليه و علوم حقيقيه، و اطّلاع بر اسرار و مغيبات كه شأن امام و اولياى خداست، در هر حال قلب آنان معصوم و عارى از هر گونه گناه و خطائى خواهد بود.
و ثانياً چون فكر و سرّ آنان وسيع شده، و آنان از تمام مراحل هستى عبور نموده و متحقق بذات حق شده‏‌اند، لذا مى‏توانند خدا را چنانكه شايد و بايد حمد و ستايش كنند، ستايشى كه لايق ذات مقدس اوست.
«سُبحَانَ اللهِ عَمَّا يَصِفُونَ ألّا عَبَادَ اللهِ المُخلَصِينَ‏»[55]
چون هر موجودى كه بخواهد خدا را حمد كند باندازه استعداد و ظرفيت و بقدر فكر خود و علم خود حضرت معبود را مى‏ستايد.
حضرت حق بالاتر از مقدار و اندازه علم و ظرفيت وجودى اوست، لذا هيچ موجودى نمى‏تواند آنطور كه بايد خدا را حمد كند، و لذا با ستايش بايد تسبيح را توأم نمود، يعنى در عين آنكه تو را حمد مى‏كنيم و بتمام مراتب جمال و كمال مى‏ستائيم، تو را منزه و مقدس و پاكتر از اين مى‏دانيم كه اين ستايش ما سزاوار مقام عز و جلال و عظمت تو باشد.
سُبحَانَ ربِّى الأعلَى و بحمدِه - سُبحَان ربِّى العظيمِ و بحَمده - «وَ يُسَبِّحُ الرَعدُ بحَمدِهِ وَ المَلآئِكَةُ مِن خِيفَتِهِ‏»[56]
رعد آسمان و فرشتگان، از خوف خدا و كوچكى آنان در برابر عظمت آن حضرت پيوسته با ستايش خود، تسبيح و تنزيه مى‏كنند.
«وَ إن مِن شَى‏ءٍ إلَّا يُسَبِّحُ بحَمدِهِ وَ لكِن لَا تَفقَهُونَ تَسبيحَهُم‏»[57]
تمام موجودات بدون استثناء با ستايش و تمجيد خود، اعتراف بعدم وصول حمد و ستايش، بساحت قدس او را دارند، و لذا با حمد خود تنزيه و تقديس نموده، ذات مقدس او را از اين گونه ستايشها بالاتر و منزه‏تر مى‏ستايند.
اما بندگان مخلَص خدا كه هيچ جنبه هستى بخود در آنها مشهود نيست، بلكه هستى آنان هستى حق شده است، و قلب آنان عرش و كرسى آن حضرت است، آنان مى‏تواند خدا را چنانكه شايد بستايند و در حقيقت‏ خدا ستاينده خود بوده است.
و اين تقريب منافاتى با جمله ما عرفناكَ حقَ مَعرفتِكَ ندارد، زيرا مفاد اين جمله، عرض ذلّ و فقر در عالم امكان و كثرت است، و مفاد سُبحَانَ اللهِ عَمَّا يَصِفُونَ إلَّا عَبَادَ اللهِ المُخلَصِينَ، تحقق فناى حقيقى در تمام مراتب اسماء و صفات و ذات حضرت احديت است كه در آن مقام فناى مطلق، مختصر شائبه هستى و اظهار أنانيت نمودن، كفر و شرك بوده و از ساحت اخلاص مخلَصين بسى دور است.
ادامه دارد